top of page

Ett topp 5-norrsken


Jag har inte sett något liknande förr


När man, som jag, sett mer än hundra norrsken så är det inte så ofta som listan över mina fem bästa norrsken ändras. Men norrskenet den 26-27 februari placerade sig på den listan. Här får du läsa historien om det rödaste norrsken jag nånsin sett.


Ett massivt partikelmoln som solen slängt ut ett par dagar tidigare träffade jorden vid halv tio-tiden på kvällen och fick norrskensdiagrammen i min app att stiga dramatiskt. Men kvällen hade varit mulen och jag trodde det skulle fortsätta så. Vilken tur då att jag vid halv elva såg från min balkong att molnen var borta och norrskenet spelade på himlen. Jag skyndade mig att ta på mig varma kläder, packa min utrustning och fylla termosen. Det var –5° C men förväntades sjunka under natten.


Jag hoppade i bilen vid elva men hade inte riktigt nån plan för vart jag skulle åka. Jag fick bestämma mig snabbt medan jag körde ut ur Nykarleby. Jag ville få bilder från ett ställe jag besökt flera gånger under norrskensnätter. Klippan i Monäs. Där finns en stor strand, där finns klippor och krokiga tallar, där finns den vackra kyrkan på berget.


Jag ville verkligen fånga kyrkan med norrskenet i bakgrunden.


Northern lights dancing over a winter landscape
Ett aktivt skede av norrskenet.

Redan när jag körde genom stan såg jag norrskenet på den södra halvan av himlen. Det sker bara när aktiviteten är så hög att norrskensovalen expanderar extra långt söderut. Den här natten kom rapporter från Tyskland och till och med Slovakien att man sett norrskenet där.


Jag hann dock inte så lång, bara förbi Munsala centrum, när jag blev tvungen att stanna för att fotografera. Jag ville inte missa ett extra aktivt skede, så jag stannade och tillbringade tio minuter med febrilt fotoarbete. De gröna linjerna ovanför mig lyste starkt och sträckte sig från nordväst till öst.


I ett skede såg jag två linjer med månen i mitten. Jag tyckte det liknade en ängel som sträcker sina vingar uppåt. Vilken mäktig syn!


Detta var det starkaste norrsken jag sett den här säsongen. Men det skulle bli ännu bättre!


Northern lights looking like an angel.
Änglavingar.

Efter tio minuter så kunde jag fortsätta min färd. Norrskenet var lite blekare och det passade mig perfekt, så fick jag tid att söka mig dit jag egentligen var på väg. Jag var dock lite orolig för att norrskenet redan hade nått sin kulmen och jag inte skulle få så värst fina bilder från Klippan.


Jag parkerade och vandrade över den orörda snön upp till kyrkan. Den hör till ett lägerområde och används inte under vintern. Norrskenet var fortfarande stort men aningen blekt. Jag fick ändå rätt fina bilder av det precis ovanför kyrkan.


Northern lights dancing above a pyramid shaped church.
Norrsken över kyrkan. Tur att exit-skyltarna var släckta.

Red northern lights over the Klippan Church
Rött norrsken fyllde nu himlen. Jag blev förstummad av vad jag fick se.

Då hände det fantastiska – himlen blev plötsligt röd i öster. Jag har sett röda norrsken förr men aldrig så här starkt. Och jag har aldrig förr sett ett norrsken som är mera rött än grönt. Orsaken till det starka norrskenet var en kombination av två händelser på solens yta ett par dagar tidigare: ett koronahål som gav oss starkare solvind och samtidigt en CME, en koronalt massutskick. Det senare är när solen på en gång slänger ut en enorm mängd plasma. Nu kolliderade plasmapartiklarna med jordens atmosfär – och så uppstod den här visuella underhållningen!


De följande foton jag tog var helt makalösa, och jag fortsatte att jobba intensivt för att hinna fånga så mycket som möjligt med kyrkan i förgrunden från olika vinklar.


Tillfällig väggmålning

Så bidrog månen med en liten överraskning också. Den stod ganska lågt på himlen och kastade skuggor på kyrktaket, som ju går ända ner till marken. Det var så otroligt vackert, som en väggmålning med mörka trädsilhuetter på den vita snön.


Tree silhouettes on a snowy church roof with northern lights in background
Silhuettkonst signerad Månen.

Aurora borealis on the sky, tree silhouette shadows on the snowy church roof
Fler skuggbilder, mera norrsken.

Aurora visible through cloud cover
Så kom molnen. Jag kunde fortfarande se norrskenet genom molnen men jag trodde att showen var över när molntäcket drog in.

Efter 45 minuter av helt fantastisk norrskensaktivitet så kom plötsligt ett molntäcke och jag fick lov att söka mig mot bilen. Jag tänkte att det var över för denna natt.


Medan jag körde hemåt insåg jag att jag inte hunnit äta mina smörgåsar så jag stannade och tog en matpaus. Jag kom hem och parkerade och tog god tid på mig att samla ihop alla grejer jag skulle bära in, och så steg jag ur bilen och tittade upp.


Inga moln syntes på himlen! Kanske de moln som hade kommit tidigare bara var lokala, eller kanske de redan passerat medan jag körde? Ingen aning faktiskt, men när jag tittade upp såg jag att norrskenet tog ny fart igen.


Northern lights above a house
Man kan ju inte gå in och krypa under täcket när det ser ut så här ovanför huset. Jag fick fortsätta fånga magiska ögoblick.


Auroral curtain with red and green colours in the sky
Norrskenet hängde som en gardin över Nykarleby.

Corona över vattentornet.
Vattentornet sträckte sig mot norrskenets korona.

Jag fick nu för tredje gången den här natten bevittna norrskenets skönhet på natthimlen. Gatubelysningen var släckt, som den just nu är redan från klockan 23, på grund av de höga energipriserna. Det var tillräckligt mörkt för att få en del fina bilder i stan innan jag slutligen gick in och kröp ner i sängen.


Titeln ”Holy Light”, som jag gett bilden av kyrkan är förstås för att det är just en kyrka på fotot. Den kommer från en sång ur sångboken Sionsharpan så lyder så här:


Här lyser himlens klara ljus, det Ord som tänder tro, I detta heliga Guds hus, får anden åter ro.


Ibland är det en andlig upplevelse att få se norrsken. Den här gången var det definitivt det!


 

Fotot finns i min webbshop ifall du vill hänga det på din vägg i valfri storlek. Använd rabattkoden ”nordland” när du checkar ut för att få 15% rabatt. Du kan också ta kontakt direkt med mig ifall du vill köpa en bild. Jag nås på ove@crealiodesign.com eller tfn +358 50 5740577


Comments


bottom of page